Bananlar smoothielərin sağlamlıq faydasını necə məhv edir? Tədqiqat: Flavanol udulması 84% azalır

28.10.2025 03:54 5 baxış sayı 4 dəq. oxuma ScienceDaily
Bananlar smoothielərin sağlamlıq faydasını necə məhv edir? Tədqiqat: Flavanol udulması 84% azalır

Smoothielər meyvə və tərəvəzlərdən qidalanmaq üçün sürətli və dadlı bir yoldur, lakin bəzi tərkib birləşmələri düşündüyümüz qədər faydalı olmaya bilər. Kaliforniya Universitetinin (Davis) alimləri aşkar ediblər ki, birlikdə qarışdırılan meyvə növləri bədənin qida maddələrini nə dərəcədə udmasını köklü şəkildə dəyişə bilir.


“Royal Society of Chemistry” jurnalının “Food and Function” nəşrində dərc olunan bu araşdırma, bir çox meyvə və tərəvəzdə təbii olaraq mövcud olan polifenol oksidaza (PPO) adlı fermentin flavanolların orqanizm tərəfindən mənimsənilməsinə necə təsir etdiyini araşdırıb. Flavanollar ürək və beyin sağlamlığı ilə əlaqəli olan bioloji aktiv birləşmələrdir. Onlar alma, armud, giləmeyvə (məsələn, qaragilə, böyürtkən), üzüm və kakao kimi bir çox məşhur smoothie inqrediyentlərində bol miqdarda tapılır.


Tədqiqatın əsas müəllifi Javier Ottaviani bu barədə belə deyir: “Biz banan əsaslı smoothie kimi çox yayılmış bir qida hazırlığı üsulunun, qəbul edildikdən sonra flavanolların udulma səviyyəsinə necə təsir etdiyini praktik səviyyədə anlamağa çalışdıq.” Kim alma kəsib və ya banan soyubsa, tez qəhvəyiləşmə prosesini müşahidə edib. Bu rəng dəyişikliyi meyvə kəsildikdə və ya zədələndikdə PPO fermentinin oksigenlə reaksiyaya girməsi nəticəsində yaranır. UC Davis komandası smoothielərin içindəki bu ferment aktivliyinin orqanizmin faydalı flavanolları udmasına mane olub-olmadığını öyrənmək istəyirdi.


Bu məqsədlə, təcrübədə iştirak edən şəxslər iki fərqli smoothie qəbul etdilər: biri yüksək PPO aktivliyinə malik olan bananla hazırlanmış smoothie, digəri isə PPO aktivliyi aşağı olan qarışıq giləmeyvə ilə hazırlanmış smoothie. Müqayisə üçün iştirakçılara əlavə olaraq saf flavanol kapsulu da verildi. Daha sonra alimlər qan və sidik nümunələrindəki flavanol səviyyələrini ölçdülər. Nəticələr olduqca diqqətçəkən idi. Bananlı smoothie içən insanların flavanol səviyyələri, nəzarət kapsulu qəbul edənlərə nisbətən 84% aşağı idi.


Ottaviani bildirir ki, “Cəmi bir bananın əlavə edilməsi ilə smoothiedəki və bədəndə udulan flavanol səviyyəsinin bu qədər sürətlə azaldığını görmək bizi həqiqətən təəccübləndirdi. Bu, qidaların hazırlanması və birləşdirilməsi üsullarının qida tərkiblərinin udulmasına necə təsir etdiyini göstərir.” Mütəxəssislər kardiometabolik sağlamlıq üçün gündə 400-600 milliqram flavanol qəbul etməyi tövsiyə edirlər. Bu hədəfə çatmaq istəyənlər üçün Ottaviani məsləhət görür ki, giləmeyvə kimi flavanolla zəngin meyvələri **PPO aktivliyi aşağı olan inqrediyentlərlə** cütləşdirsinlər. Buraya ananas, portağal, manqo və ya qatıq daxildir.


Banan özü əslində qidalı meyvə olaraq qalır. Ancaq əgər smoothiedən maksimum fayda götürmək istəyirsinizsə, Ottaviani məsləhət görür ki, bananı kakao, üzüm və ya müxtəlif giləmeyvələr kimi flavanolla ağır olan qidalarla qarışdırmayın. Eyni prinsip çuğundur yarpaqları da daxil olmaqla, yüksək PPO aktivliyinə malik digər qidalara da şamil olunur. Bu tapıntılar gələcəkdə qida hazırlığının qida maddələrinin udulmasına təsirlərini öyrənən fərqli araşdırmalara yol aça bilər. Ottaviani hesab edir ki, polifenollar və ümumiyyətlə bioloji aktiv birləşmələr sahəsində bu mövzu daha ciddi diqqətə layiqdir.


A
Biotexnologiya müxbiri

Biologiya və biotexnologiya sahəsində yazıram. Genetika və yeni tibbi texnologiyalar çox maraqlı mövzulardır.

Bütün məqalələrə baxın
Paylaş: