ÜST və UNICEF yarımfabrikat qidalara qarşı qlobal mübarizəyə çağırır

19.11.2025 03:56 7 baxış sayı 3 dəq. oxuma Report
ÜST və UNICEF yarımfabrikat qidalara qarşı qlobal mübarizəyə çağırır

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST), UNICEF nümayəndələri və aparıcı dietoloqlar birlikdə üç elmi məqalə hazırlayıblar. Bu məqalələr sənaye üsulu ilə hazırlanmış, emal olunmuş qidaların istehlakının mənfi nəticələrini tam araşdırır. Tədqiqatçılar dünya birliyini bu məhsulların yayılmasına qarşı koordinasiyalı mübarizəyə başlamağa çağırırlar. "Lancet" elmi jurnalının redaktorları bu çağırışı təsdiqləyib.


Bu məhsulların istehlakı qlobal miqyasda artır. Nəticədə, pəhrizlərdə ciddi dəyişikliklər yaranır, insanlar xammal və minimal emal edilmiş qidalardan uzaqlaşırlar. San-Paulu Universitetinin (Braziliya) professoru Karlos Monteyro bildirir ki, bu dəyişikliklər, əsasən, bu məhsulların satışından böyük mənfəət əldə edən böyük korporasiyalar tərəfindən idarə olunur. Professor qeyd edir ki, emal olunmuş qidaların zərəri siyasi lobbiçilik və aktiv reklam yolu ilə daha da güclənir.


Professor Monteyro və digər alimlər 2009-cu ildən bəri saxta "ultra emal olunmuş qidalar"ın qlobal qida bazarına təsirini fəal şəkildə öyrənirlər. Dietoloqlar bu yarımfabrikatları müəyyən xüsusiyyətlərinə görə belə adlandırırlar. Bu qidalar hidrogenləşdirilmiş yağlardan, fruktozadan və ya şəkər siropundan, eləcə də cəlbedici görünüş və ləzzət verən digər ucuz, yüksək kalorili maddələrdən sənaye üsulu ilə hazırlanır. Bu maddələrin tərkibi məhsulları sağlamlıq üçün riskli edir.


Mütəxəssislər, ÜST və UNICEF-in nümayəndələri bütün BMT üzv ölkələrində bu qidaların istehlakı ilə bağlı mövcud olan bütün statistikaları təhlil ediblər. Onlar gəldikləri qənaətə görə, oxşar mənfi meyllər hazırda dünyanın əksər ölkələrinə təsir göstərir. Alimlər bildirirlər ki, milli pəhrizlər böyük transmilli korporasiyalar tərəfindən istehsal edilən "ultra emal olunmuş qidalar"la sürətlə əvəzlənir. Bu şirkətlər hər il bu məhsulların satışından 1,9 trilyon dollardan çox gəlir əldə edirlər, bu da qida təhlükəsizliyi üçün ciddi bir təhdiddir.


E
Elm müxbiri

Elm və tədqiqat mövzularında yazıram. Fizika üzrə təhsil almışam, elmi kəşfləri sadə dillə izah etməyə çalışıram.

Bütün məqalələrə baxın
Paylaş: