Çaya bir dilim limon atmaq belə təhlükəli ola bilər - İDDİA
Tibb elmləri namizədi, ümumi praktikant və qastroenteroloq Konstantin Spaxov bildirib ki, meyvələrin emalı üçün ən çox pestisid olan tiabendazol adlı maddə istifadə olunur.
Lent.az xarici mediaya istinadən bildirir ki, ticarət məqsədilə yetişdirilən sitrus meyvələrinin pestisid kimi istifadə olunan tiabendazol kimi kimyəvi maddələrlə emal olunduğunu nəzərə almağa dəyər.
Tiabendazolun qalıqları meyvənin səthində qala bilər, ona görə də sitrus meyvələrinin istehlakdan əvvəl yaxşıca yuyulması tövsiyə olunur.
Tiabendazolun uzunmüddətli təsiri qaraciyərin, qalxanabənzər vəzin və böyrəklərin işinə mənfi təsir göstərə bilər.
Hərtərəfli təmizləndikdən sonra belə, tiabendazol qalıqları sitrus meyvələrinin qabığında qala və bədənə daxil ola bilər. Həkim Konstantin Spaxov yeməkdən əvvəl sitrus meyvələrini, xüsusən də limonları yaxşıca yaxalamağı tövsiyə edir, çünki onların qabığında daha çox kimyəvi maddə var.
Tiabendazolun uzunmüddətli təsiri qaraciyərin, qalxanabənzər vəzin və böyrəklərin işinə mənfi təsir göstərə bilər. Buna görə də, sitrus meyvələrini istehlak etməzdən əvvəl onları seçərkən və emal edərkən diqqətli olmaq, sağlamlıq üçün zərərli maddələrin təsirini minimuma endirmək üçün vacibdir.
Oxşar xəbərlər
"Dubay şokoladı” zərərli imiş…
Tibbi məlumatlar
Uşaqlar arasında təhlükəli virus yayılıb
Tibbi məlumatlar
Niyə kiflənmiş çörəyi yeməməliyik?
Tibbi məlumatlar
Çayı qətiyyən belə içməyin:
Tibbi məlumatlar
Nanəli limonlu çay içməyin inanılmaz faydaları
Bugun.az
Avtobus çaya aşdı
Xəbər Anı